Welke klachten?

Acupunctuur kan bij een zeer groot aantal klachten worden toegepast en kent weinig tot geen bijwerkingen. Verder kan acupunctuur helpen de fitheid, natuurlijke weerstand en pijngrens te verhogen en de levenslust prikkelen. Daarmee heeft acupunctuur dus ook een preventieve werking.

De World Health Organisation heeft een lijst samengesteld met klachten die met behulp van acupunctuur behandeld kunnen worden. Deze lijst kun je terugvinden op

 

Vergoeding aanvullende verzekering

Acupunctuur wordt ruim gedekt vanuit de zorgverzekering met aanvullende dekking onder het kopje alternatieve/complementaire geneeswijzen.

Voordat je aanspraak maakt op vergoeding, en nota’s naar de zorgverzekeraar stuurt, is het belangrijk om eerst te controleren in hoeverre jouw aanvullende pakket acupunctuur dekt.

Voorwaarden & beroepsverenigingen

Er kunnen namelijk voorwaarden en limieten rondom de vergoeding van toepassing zijn. Zo moet de acupuncturist waar je onder behandeling gaat voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Deze worden opgelegd door beroepsverenigingen binnen de acupunctuur.

De volgende beroepsverenigingen worden door de meeste zorgverzekeraars erkend:

 • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)

 • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV)

 • ZHONG, ofwel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG)

 • Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi)

 • Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland (WAVAN)

 • Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST)

 • Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG)

Sommige verzekeraars kiezen ervoor bepaalde beroepsverenigingen niet te herkennen. Controleer hier goed om bij het kiezen van een zorgverzekering.

Als een acupuncturist is aangesloten bij één of meerdere van dergelijke verenigingen, is de kans groot dat de zorgverzekeraar de behandelingen en consulten volledig of gedeeltelijk vergoed.

De vergoeding van acupunctuur kan ook plaatsvinden onder de noemer natuurgeneeswijzen/natuurgeneeskunde.

In dat geval komen therapeuten in aanmerking voor vergoeding als zij zijn aangesloten bij een beroepsvereniging voor natuurgeneeswijzen, zoals:

 • Nederlandse Werkgroep voor Praktizijns (NWP)

 • Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuten (LVNT)

 • Vereniging ter Bevordering van Alternatieve geneeswijzen (VBAG)

 • Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten (FAGT)

Let erop dat niet iedere zorgverzekeraar iedere beroepsvereniging erkent.

VGZ verzekeringsgroep

Bij zorgverzekeraars die vallen onder de VGZ-verzekeringsgroep, namelijk: VGZ zelf, Univé, National Academic, Promovendum, Besured, ZEKUR, IZZ en IZA geldt de voorwaarde dat de acupuncturist is opgenomen in de zorgvinder/zorggids/zorgzoeker van de desbetreffende verzekeraar, dan wel arts is.

Interpolis

Verzekeringsmaatschappij Interpolis hanteert de voorwaarde dat de betreffende acupuncturist lid moet zijn van de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging). Anders vindt er geen vergoeding plaats.

De onderstaande zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur vanuit de aanvullende zorgverzekering. Deze zorg komt niet ten laste van het eigen risico.